• Zo života školy

            • V Spojenej škole – SOŠ automobilovej v Banskej Bystrici otvorili moderné centrum elektromobility

            • Dňa 9. apríla 2024 bolo v priestoroch dielní odborného výcviku Spojenej školy- SOŠ automobilovej vo Vlkanovej slávnostne otvorené špičkové centrum elektromobility, ktoré je najmodernejšie na Slovensku. Centrum vzniklo rekonštrukciou dielní odborného výcviku, ktorú financoval Banskobystrický samosprávny kraj s podporou iniciatívy Catching-Up Regions a európskych zdrojov. Celková investícia dosiahla viac ako 4 milióny eur.

              Hlavným cieľom projektu bolo zlepšiť materiálne-technické vybavenie pre vyučovanie študijných a učebných odborov v oblasti autoopravárenstva, ktoré Spojená škola poskytuje a rozšíriť ho o novú oblasť- oblasť elektromobility a tým vytvoriť moderné vzdelávacie centrum, ktoré pritiahne študentov a ponúkne aj možnosti celoživotného vzdelávania.

              Rekonštrukcia zahŕňala kompletné zrekonštruovanie dielní a učební, zateplenie budovy, výmenu okien a dverí, nové rozvody elektroinštalácií, osvetlenia a vzduchotechniky. V dielňach boli plne obnovené pracoviská pre opravy benzínových a naftových motorov a vybudované moderné pracoviská pre výučbu elektromobility, ktoré sú vybavené najmodernejšími učebnými pomôckami.

              Vďaka rekonštrukcii a investíciám do vybavenia dnes študenti Spojenej školy vo Vlkanovej disponujú:

              • Dvomi kompletne vybavenými pracoviskami pre výučbu elektromobility
              • Tromi teoretickými učebňami pre autoopravárenské odbory a odbor autotronik
              • Vysoko špecializovanými výučbovými strojmi a zariadeniami na simuláciu meracích úloh a ovládanie špecifických častí automobilov
              • Softvérovými e-učebnicami
              • Elektromobilom upraveným pre účely vyučovania

              Nové centrum elektromobility prinesie benefity pre celý Banskobystrický región. Posilní pozíciu školy ako významnej vzdelávacej inštitúcie v oblasti vzdelávania a rozvoja technológií v regióne. Centrum bude slúžiť študentom Spojenej školy- SOŠ automobilovej na získanie kvalitného vzdelania a praktických zručnosti, ktoré im pomôžu úspešne sa uplatniť na trhu práce v modernom automobilovom priemysle nielen v regióne, ale na celom Slovensku. Nakoľko centrum bude ponúkať možnosti pre celoživotné vzdelávanie formou školení a rekvalifikačných kurzov, prispeje k inováciám a rastu celého Banskobystrického regiónu.

              O Spojenej škole:

              Spojená škola, Školská 7, Banská Bystrica s tromi organizačnými zložkami SOŠ automobilová, SOŠ elektrotechnická a SOŠ podnikania  je stredná odborná škola s dlhoročnou tradíciou vo výučbe žiakov hlavne v technických odboroch. V škole v súčasnosti študuje 653 žiakov a pracuje tu 74 pedagogických zamestnancov. Škola má vlastný autoservis, autoškolu a školský internát s kapacitou 120 lôžok. Zabezpečuje prípravu žiakov v učebných a študijných odboroch v profesiách, ktoré pokrývajú v celej šírke odvetvie strojárskeho, automobilového, elektrotechnického, chemického priemyslu a tiež obchodu a beauty služieb. Nakoľko škola vykazuje v uplatnení absolventov na trhu práce veľmi dobré výsledky, je predpoklad, že záujem o štúdium na nej nepoklesne. Tento trend je však závislý na neustále sa zvyšujúcej úrovni kvality vzdelávania a vyučovania nových žiadaných odborov. Odbory vzdelávania na škole sú veľmi moderné a mimoriadne žiadané, no zároveň sú charakteristické vysokým tempom inovácií. Ak si chce škola zachovať pozíciu v rámci výchovno - vzdelávacieho systému v regióne, musí neustále inovovať svoje učebné a študijné odbory, zavádzať najprogresívnejšie vyučovacie metódy a moderné didaktické pomôcky, čo bolo hlavným impulzom pre vznik projektu vytvorenia moderného centra pre elektromobilitu. Vďaka finančnej podpory Banskobystrického samosprávneho kraja a podpory iniciatívy Catching-Up Regions sa nám moderné centrum elektromobility podarilo úspešne  zrealizovať.

            • Naši chlapci súťažili v e - športoch na Žilinskej univerzite

            • Dňa 15.4.2024 sa na Žilinskej univerzite konala súťaž v kompetetívnych počítačových hrách. Do súťaže sa podarilo kvalifikovať na finálny turnaj aj družstvu z našej školy. Chlapci sa tešili, veď súťažiť v priestoroch vysokej školy v Žiline sa nevyskytne každý deň. Chodby boli plné študentov. Na centrálnej chodbe bol postavený veľký stejdž, na ktorom sa premietali všetky zápasy. Súťažilo 6 družstiev, z toho 4 družstvá zo stredných škôl - Lučenca, Bardejova, Košíc, BB a 2 družstvá z domácej vysokej školy.Naše družstvo tvorili chlapci z II.AA - M. Černák, M. Bobák, P. Sedlák a z II.CA - M. Zelený a T. Miklóši. Chlapci odohrali dva zápasy a postúpili na boj o tretie miesto, v ktorom sa stretli s LOS ČIKOS. Zápas sa veľmi dobre vyvíjal v náš prospech, viedli sme 11 : 7, stačili nám už len dva body do výhry, ale záver nám nevyšiel a prehrali sme 11 : 13. Taký je šport, chlapci poblahoželali súperovi a nám ostala nepopulárna zemiaková medaila.Nevadí, chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy, určite to bola pre nich veľká skúsenosť a už teraz sa tešia na ďalší ročník.

              Mgr. Andrea Kmeťová

      • Kontakty

        • Spojená škola - Stredná odborná škola automobilová, Banská Bystrica
        • 048/ 413 31 13 - Školská 7, Banská Bystrica 048/ 418 81 12 - Vlkanová - dielne pre praktické vyučovanie Fax: 048/ 413 10 65
        • Školská 7, 974 01 Banská Bystrica Továrenská 29, 976 31 Vlkanová - dielne pre praktické vyučovanie 97401 Banská Bystrica Slovakia
        • 37956108
      • Prihlásenie

    • Navštívili nás

      Počet návštev: 84303