• Zo života školy

            • Rozlúčka s maturantmi

            • Minulý týždeň sme sa spoločne ako jeden veľký kolektív (žiaci, pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci) rozlúčili s našimi maturantmi. Vzájomne sme si poďakovali za spoločné roky, zaspievali študentskú hymnu, poplakali, zamávali na rozlúčku a vypravili ich do akademického týždňa. Našim maturantom prajeme veľa síl a odhodlanie nielen k zelenému stolu, ale aj do života. Želáme im múdre rozhodnutia, vieru v seba samých a nech žijú život, aký si vysnívali.

            • ERASMUS v Nemecku

            • Projekt realizovaný v Nemecku sa uskutočnil v organizácii VITALIS v Gut Wehlitz, pri Lipsku. Tohto pobytu sa zúčastnilo 12 žiakov – 6 žiačok z odboru kozmetik a 6 žiakov z odboru autoopravár. Žiakov sprevádzali aj dve pedagogické zamestnankyne. Odborná prax našich žiakov prebiehala v multikultúrnom komplexe, kde bývali a svoju prax vykonávali aj žiaci z rôznych kútov sveta, čo umožnilo žiakom našej školy vzdelávať sa nielen po odbornej stránke, ale aj socializovať sa, spoznávať iné kultúry, rešpektovať rozdiely, ktoré medzi sebou, vnímať to, čo nás spája a precvičovať si cudzí jazyk. Čo sa týka odbornej praxe, žiaci pracovali v čo najväčšej miere samostatne, oboznámili sa s prístupom k práci či riešeniu problematiky aj z iného pohľadu, naučili sa nové postupy. Žiačky kozmetičky sa oboznámili s novým typom produktov a ich možným využitím, osvojili si nové praktiky v už naučených procedúrach a naučili sa nové typy masáži. Chlapci autooprávari sa zasa priučili trpezlivosti a spolupráci pri spoločnej úlohe, ktorá im bola zadaná na začiatku praxe – dať dokopy auto, ktoré by už iní možno vyradili. Skúsili si objednávanie súčiastok, ktoré identifikovali ako potrebné a to všetko v cudzom pracovnom systéme a jazyku.

              Bohatý bol aj voľnočasový program. Pravidelne sme navštevovali Lipsko – Kostol sv. Tomáša,  Universität Leipzig, Múzeum súčasnej nemeckej histórie či Pamätník bitky národov. Navštívili sme aj lipskú ZOO, po ktorej sme nachodili mnoho kilometrov a videli exotické zvieratá, z ktorých mnoho nemáte možnosť vidieť v zoologických záhradách na Slovnesku. Takisto sme absolvovali exkurziu so sprievodcom v meste Berlín. Prešli sme mnoho pamätníkov, ktoré odkazujú na formovanie nielen nemeckej histórie, ale aj histórie celej Európy, ako napríklad: Berlínsky múr, budovu parlamentu, Pomník zavraždeným Židom Európy a Bradenburgskú bránu a mnohé iné. Navštívili sme aj Múzeum Volkswagen, kde sme si prezreli modely najstarších, ale aj najnovších modelov áut tejto značky.

              Veríme, že sa nám z toho pobytu podarilo vyťažiť čo najviac.

            • ERASMUS v Česku

            • Projekt bol realizovaný v Česku na Integrovanej strední škole automobilní v Brne. Zúčastnili sa ho 3 žiaci druhého ročníka a 3 žiaci tretieho ročníka z odboru autotronik za účasti pedagogických zamestnancov a majstrov odborného výcviku. Odbornú prax naši žiaci absolvovali so spolužiakmi partnerskej školy – autotronikmi, s ktorými deň čo deň spoznávali, čo všetko dokážu moderné technológie v tomto najdynamickejšie sa rozvíjajúcom odbore. Učili sa orientovať a riešiť problémové úlohy tak, aby ich nezaskočilo nič spojené s hybridnými pohonmi, elektromobilitou alebo so systémami autonómneho riadenia.  Osvojením moderných pracovných postupov získali naši žiaci väčšiu samostatnosť a  sebadôveru, čo bude prínosné nielen pre nich samotných, ale aj pre ich budúceho zamestnávateľa.

              Po zodpovedne vykonanej práci žiaci svoj voľný čas spoločne s učiteľmi trávili poznávaním mesta Brno a jeho okolia. Navštívili Technické múzeum, BMW, Zetor, druhú najväčšiu kostnicu v Európe, vyšli na hrad a pevnosť Špilberk, spojenú s prekrásnou vyhliadkou na celé mesto. Cez víkend zašli do Sloupsko-šošůvskej jaskyne, ležiacej na severnom okraji Moravského krasu pri mestečku Sloup a stáli  aj nad priepasťou Macocha, ktorá je viac ako 138,5 metrov hlboká a je najväčšou priepasťou svojho druhu v Českej republike a aj v strednej Európe. Nezabudnuteľný bol aj výlet vlakom do Ledníc spojený s prehliadkou reprezentačných sál zámku, zámockého skleníka  či stavby v osi zámku nazývanej Minaret alebo aj Turecká veža.

              Renáta Bírešová

            • Od programu Erasmus po Erasmus+

            • Spojená škola Banská Bystrica poskytuje svojim žiakom vysoko kvalitné vzdelávanie zamerané na požiadavky súčasného slovenského a medzinárodného trhu práce. Aby naši absolventi boli konkurencieschopní, potrebujú kvalitnú odbornú prípravu aj v zahraničí.  V školskom roku 2021/2022 škola získala grant na projekt v rámci programu ERASMUS+ na zabezpečenie odbornej stáže žiakov a pedagogických zamestnancov v Česku a v Nemecku s názvom Prinášame inovácie.

              Po absolvovaní stáže  dostali žiaci  certifikáty - Europass-Mobilita a Certifikát o absolvovaní stáže, ktoré slúžia na zdokumentovanie schopností a skúseností získaných v inom štáte vo svojom odbore.

            • Prvé miesto!!!

            • Dňa 05.05.2022 v náročnej súťaži YOUNG CAR MECHANIC žiakov SOŠ, získal náš žiak Marán Garaj z III.AA najviac bodov z jednotlivých úloh, vybojoval si tak prvé miesto a postup do celoslovenské finále, ktoré sa bude konať 28.05.2022 v Bory Mall v Bratislave.

      • Kontakty

        • Spojená škola - Stredná odborná škola automobilová, Banská Bystrica
        • 048/ 413 31 13 - Školská 7, Banská Bystrica 048/ 418 81 12 - Vlkanová - dielne pre praktické vyučovanie Fax: 048/ 413 10 65
        • Školská 7, 974 01 Banská Bystrica Továrenská 29, 976 31 Vlkanová - dielne pre praktické vyučovanie 97401 Banská Bystrica Slovakia
        • 37956108
      • Prihlásenie

    • Navštívili nás

      Počet návštev: 84131