• Zo života školy

            • Žiaci zo školy Spojená škola automobilová navštívili Autosalón Nitra 2023

            • Dňa 28.09.2023 mali naši študenti neuveriteľnú príležitosť pozrieť sa na jedno z najvýznamnejších automobilových podujatí strednej Európy Autosalón Nitra 2023. Táto prestížna automobilová výstava prilákala výrobcov automobilov z celého sveta, vrátane mnohých európskych značiek, ktoré predstavili svoje najnovšie modely vozidiel.

              Novinkou bola prítomnosť kórejskej automobilky SsangYong, ktorá predstavila model s názvom Torres, čím rozšírila svoju ponuku na trhu.

              Naši študenti mohli okrem výstavy vozidiel vidieť aj zábavnú MOTOTV SHOW, kde najlepší slovenskí stuntrideri predviedli úžasné kúsky. Prihlásili sme sa aj do študentskej súťaže Kráľ a kráľovná ciest 2023 a boli sme svedkami vyhlásenia víťazov.

              Zaujímavé boli tiež expozície diagnostických technológií a moderných servisných nástrojov, ako aj výstava zameraná na tuning a audio show.

              Autosalón Nitra 2023 bol pre našich študentov dobrou skúsenosťou, kde mohli získať nové poznatky o automobilovom priemysle a uvidieť najnovšie inovácie v oblasti automobilov.

              Zapísal: Ing. Štefan Šerfőző

            • Exkurzia v Múzeu holokaustu

            • Pri výchove a vzdelávaní našich žiakov sa snažíme využívať rôzne metódy a formy práce. Jednou z nich bola aj exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi. Exkurzie sa zúčastnili študenti II.CA a III. EP triedy. Prešli si priestormi koncentračného tábora a oboznámili sa s príbehmi odvážnych ľudí, ktorí tento tábor prežili. V očiach mnohých sa zaleskli slzy, z úst zazneli slová vďaky venované všetkým hrdinom.

              Mgr. Kováčová, Mgr. Kasalová, Ing. Valová

            • ITAPA DEFENCE 2023

            • Naši žiaci sa v rámci konferencie ITAPA DEFENCE 2023 zúčastnili prehliadky parku pri múzeu SNP. Konferencia sa venuje aktuálnym témam, ktoré rezonujú vo svete a v rezorte obrany. Žiaci si prešli expozíciu ťažkej vojenskej techniky a počas prehliadky si v pamätnej záhrade vypočuli životný príbeh Chavivy Reikovej. Táto Banskobystričanka, známa ako „žena na motorke“, bola prvou ženou v okolí Banskej Bystrice propagujúcou motoristický šport. V lete 1944 bola ako jediná žena zaradená do operačnej skupiny Amsterdam, ktorá mala plniť úlohy na území Slovenska. Podieľala sa na získavaní spravodajských informácií o židovskom obyvateľstve na Slovensku a pomáhala organizovať odsun zostrelených spojeneckých letcov. Bola zajatá a spolu s ďalšími väzňami 20. novembra 1944  po krutom výsluchu neoficiálne popravená. Dnes ju v rohu areálu múzea pripomína pamätná záhrada.

               

              Ing. Štefan Šerfőző

            • Predstavenie diagnostickej metódy ako súčasť otvorenej hodiny

            • Žiakom štvrtého ročníka odboru autotronik bola v rámci výuky inovatívnych vyučovacích informácií predstavená nová rýchla diagnostická metóda. Táto metóda predstavuje kontrolu vstrekovacích rysiek pomocou merania paliva prenikajúceho do prepadového potrubia. Táto metóda je novinkou v diagnostike vozidiel, ktorá významne šetrí čas na vykonanie testu. Cieľom ukážky bolo oboznámiť žiakov s novou metódou a tiež správne pochopiť interpretácie výsledku testu. Diagnostika spočíva v napojení testerov alebo testovacieho prúžku s príslušnými adaptérmi na prepadové vedenia vstrekovačov a porovnaní množstva paliva dodávaného jednotlivými vstrekovačmi. Podávanie väčšej alebo menšej dávky paliva cez ktorýkoľvek vstrekovač znamená jeho poruchu. Dá sa použiť pri štartovaní motora, alebo keď beží súčasne na 6 valcoch. Táto inovatívna diagnostická metóda bola do výuky zaradená v rámci projektu „Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácii na trh práce v Banskobystrickom kraji“.

               

              Ing. Štefan Šerfőző

            • Sme prví na Slovensku!

            • Spoločnosti BMW Slovenská republika, Oddelenie Kvalifikácie a podpory Retail HR pre región Strednej a východnej Európy a Lion Car, autorizovaný servis MINI a automobilový predajca BMW v Banskej Bystrici, poskytli pre potreby moderne vybavených dielní praktického vyučovania našej škole automobil MINI Countryman SE All 4 s plug-in hybridným pohonom. Sme prvou školou na Slovensku, ktorá od prémiovej značky BMW obdržala takéto vozidlo ako dar. Plug-in na rozdiel od klasických hybridných elektromobilov ponúka možnosť dobíjania batérie prostredníctvom elektrického kábla, ale môžete ho natankovať aj fosílnym palivom. Má k dispozícii aj spaľovací motor, ale dokáže tiež jazdiť výlučne na elektrinu. Predstavuje absolútnu špičku nielen vo svete technológii spojených so spaľovacími motormi, ale aj špičku v elektromobilite. Vozidlo slávnostne prevzal pán riaditeľ Ing. Ján Žuffa za účasti   pani Táne Knoblochovej zo spoločnosti BMW Group a pozvaných hostí. Vo svojom prejave pán riaditeľ poďakoval spoločnostiam za poskytnutie tak významnej učebnej pomôcky, ktorá Spojenú školu posunie medzi popredné vzdelávacie inštitúcie v rámci celého Slovenska. Vozidlo je dočasne umiestnené v priestoroch školy a po dokončení centra elektromobility vo Vlkanovej bude prenesené na špecializované pracovisko zamerané na výuku hybridných pohonov.

              Ďakujeme a veríme, že naši študenti získajú nové poznatky o pohone všetkých kolies, batériách či automatickej prevodovke.

              Ing. Renáta Bírešová, Ing. Štefan Šerfőző

    • Kontakty

      • Spojená škola - Stredná odborná škola automobilová, Banská Bystrica
      • 048/ 413 31 13 - Školská 7, Banská Bystrica 048/ 418 81 12 - Vlkanová - dielne pre praktické vyučovanie Fax: 048/ 413 10 65
      • Školská 7, 974 01 Banská Bystrica Továrenská 29, 976 31 Vlkanová - dielne pre praktické vyučovanie 97401 Banská Bystrica Slovakia
      • 37956108
    • Prihlásenie

  • Navštívili nás

    Počet návštev: 84222